Rättighetscentrum Dalarna
Translate this page

Translate this site

Select your language in the dropdown menu below

Material och böcker

Här hittar du en samling av publikationer och resurser som kan vara till nytta om du vill fördjupa dig i frågor kring diskriminering och rättigheter. Rättighetscentrum Dalarna är medskapare till boken ”Alla har rätt”. Vi har själva skapat fotoutställningen ”Jag är inte religiös men jag gifter mig gärna i kyrkan.

Böcker

 • Alla har rätt

  Boken Alla har rätt vill ge kunskap om diskriminering och diskrimineringslagen. Den vänder sig till arbetsgivare, anställda eller verksamma i ideell sektor. Med korta konkreta exempel belyses lagens innebörd. Boken visar också på vad du kan göra om du utsatts för diskriminering. Med hjälp av frågeställningarna i boken finns möjlighet till fortsatta samtal och studiecirklar. Sensus studieförbund.

  Beställ boken
 • PraLin

  Verktygsboken PraLin – Praktiskt arbete för lika rättigheter i skolan (begränsat antal) vill ge en praktisk guide för personal inom skola och för elever att arbeta med normer och maktrelationer man kan stöta på i skolans vardag. PraLin kopplar också materialet till diskrimineringslagens nya krav på arbete med aktiva åtgärder mot diskriminering. Boken kan beställas eller laddas ner som PDF hos Antidiskrimineringsbyrån Uppsala.

  Beställ eller ladda ner boken
 • Barnets rätt

  Boken Barnets rätt ger en grundläggande introduktion och kunskap om barnkonventionen, med fokus på konventionens bärande principer och frågor som uppstår om barns rättigheter. Denna upplaga av boken har även en ny del med en guide för prövning av barnets bästa. Med hjälp av frågeställningar och övningar i boken finns möjlighet till fortsatta samtal och studiecirklar.

  Beställ boken
 • Rätt åt dig

  En bok om din rätt att inte bli diskriminerad som är utvecklad och utgiven av Malmö mot diskriminering. Detta är ett utbildningsmaterial som kan laddas hem gratis från Malmö mot diskriminerings hemsida.

  Ladda ner boken
 • Kim berättar!

  "Kim berättar! Om när det blev orättvist och dumt, och när det blev bra igen." är en bok där du lär känna Kim som bor i Sveby, hans familj och vänner. Kim är en rätt glad kille, men ibland råkar han och hans vänner ut för orättvisor. Då kan Kim få ont i magen eller bli arg. Boken om Kim är utvecklad och utgiven av Malmö mot diskriminering. Den går också att ladda hem gratis från deras hemsida.

  Ladda ner boken

Utställningar

Jag är inte religiös men jag gifter mig gärna i kyrkan

I Fotoutställningen Jag är inte religiös men jag gifter mig gärna i kyrkan presenteras diskrimineringsgrunderna enligt svensk lag, tillsammans med frågeställningar om rådande normer i det svenska samhället. Dessa går att reflektera över enskilt eller i grupp.

Du kan ladda ner utställningens affisch här.

Du är välkommen att skicka ett mail till oss om du önskar få tillgång till en utskrivbar pdf-fil med hela fotoutställningen på tio sidor.

Du kanske vill hyra hela fotoutställningen 10 sidor på kartong, storlek 100*70 cm, eller låna våra 10 tavlor och hänga upp fotoutställningen?

Kontakta oss